Loading...
Loading...
Loading...
Radno Vreme: Pon - Sub : 11:00 - 19:00

info@sigmadent.rs

Blog

Razlika između fiksnih proteza i nosača za poravnavanje

Fiksne proteze i nosači za poravnavanje su dve uobičajene metode ortodontskog lečenja koje se koriste za ispravljanje neusklađenosti zuba. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a ovde ću navesti neke od glavnih.

Fiksne proteze su tradicionalni ortodontski uređaji koji se sastoje od metalnih ili keramičkih bravica koji su pričvršćeni za zube, zajedno sa žicama koje ih povezuju. Evo nekoliko prednosti fiksnih proteza: Efikasnost: Fiksne proteze su veoma efikasne u ispravljanju različitih problema sa poravnanjem zuba, kao što su nepravilan zagriz, praznine ili krivi zubi. Oni mogu precizno podesiti svaki zub pojedinačno.

Trajnost: Fiksne proteze su čvrste i pouzdane. Kada se ugrade, pacijent ih nosi tokom celog lečenja, obezbeđujući kontinuiranu korekciju položaja zuba.

Međutim, fiksne proteze imaju i neke nedostatke: Vizuelni aspekt: Na zubima su vidljive bravice i žice fiksnih proteza, što nekima može biti estetski nepoželjno. Iako postoje keramičke i jasne opcije koje su manje uočljive, one su i dalje vidljive. Održavanje: Zbog prisustva bravica i žica, čišćenje zuba može biti izazovnije sa fiksnim aparatićima. Zahteva posebnu pažnju i dodatno vreme da bi se obezbedila odgovarajuća oralna higijena. Nosači za poravnavanje, kao što je Invisalign ili slični proizvodi, su prozirne plastične posude koje se koriste za postepeno pomeranje zuba. Evo nekoliko prednosti ležišta za poravnavanje: Estetika: Aligneri su skoro nevidljivi jer su čisti i napravljeni po meri da odgovaraju obliku zuba. Mnogi ljudi preferiraju ovu metodu jer je manje primetna u poređenju sa fiksnim protezama. Udobnost: Alajneri su oblikovani prema pacijentovim zubima i obično su udobniji za nošenje u poređenju sa metalnim protezama. Nema oštrih ivica ili žica koje bi mogle da izazovu nelagodnost. Jednostavnije održavanje: Alajneri se mogu ukloniti tokom obroka i četkanja zuba, što olakšava održavanje oralne higijene. Pacijenti takođe mogu da jedu raznovrsnu hranu bez ikakvih ograničenja. Međutim, postoje i neki nedostaci ležišta za poravnavanje: Ograničenja: Alajneri možda nisu prikladni za sve vrste ortodontskih problema. Složeniji slučajevi često zahtevaju fiksne proteze za optimalne rezultate. Disciplina pacijenta: Pacijent mora biti disciplinovan i odgovoran u nošenju alajnera da bi postigao željene rezultate. Alajnere treba nositi većinu vremena, a nepravilno nošenje može uticati na ishod lečenja. Na kraju, izbor između fiksnih proteza i nosača za poravnavanje zavisi od individualnih potreba, preferencija pacijenata i preporuka ortodonta. Važno je da se konsultujete sa profesionalcem kako biste pronašli najbolju opciju za vaš slučaj.

Zakažite Pregled

Kontaktirajte Nas

Igora Vasiljeva 2U
Krnjaca, Beograd

info@sigmadent.rs

+381 65 4702 154
+381 65 4702 155
+381 65 4702 156

Zapratite Nas

© SigmaDent.rs. Sva Prava Zadržata.

Dizajnirao NikoCode